Księgi, książki, książeczki [8]
Forum utworzone dnia: 29/10/2009
Przez: S. W.
Dla wielbicieli książek, zakochanych w szeleście papieru, zapachu kartek, czytaniu słów. Zapraszam do niezwykłego świata, gdzie wędrówki odbywają się w wyobraźni:)
Lektura, której nie lubię

21 Stycznia 2010, o 19:55
Dobra, nie oszukujmy się, że niektóre lektury lubimy i wracamy do nich chętnie. Niestety, są również takie, które wspominamy z obrzydzeniem. Dla mnie traumatycznym przeżyciem było przeczytanie Chłopów :). Ja wiem, że to Reymont, że wielkim pisarzem był. Niestety, problem polega na tym, że opis wsi niestety mnie nie ekscytuje. Nie interesuje mnie dawna wieś. Wystarczyło, że raz to przeczytałem i więcej do tej pozycji nie wrócę :) A Wy?:)

21 Stycznia 2010, o 22:21
Niestety, Lem ze swoim pilotem "Pirxem" na wiele lat zniechęcił mnie do fantastyki naukowej. Każde zdanie czytałem bardzo długo. Zasypiałem po dziesięciu. Nic nie rozumiałem z technicznego żargonu, a w głowie miałem mętlik. Bajki robotów fajniejsze ;)

22 Stycznia 2010, o 00:31
Syzyfowe Prace byly dla mnie koszmarem, zresztą cała twórczość Żeromskiego do mnie nie trafia. Do tego dodam jeszcze Inny Świat Grudzińskiego, który męczyłam przez tydzień i Cierpienia Młodego Wertera... też cierpiałam kiedy to czytałam ;).

28 Stycznia 2010, o 21:06

21 Stycznia 2010, o 22:21 Kamil Mirkowicz napisał
Niestety, Lem ze swoim pilotem "Pirxem" na wiele lat zniechęcił mnie do fantastyki naukowej. Każde zdanie czytałem bardzo długo. Zasypiałem po dziesięciu. Nic nie rozumiałem z technicznego żargonu, a w głowie miałem mętlik. Bajki robotów fajniejsze ;)

NIe czytałem tego :) To jest lektura ?:D

29 Stycznia 2010, o 13:42
Kiedy ja się uczyłem to była. Miałem 8 lat podstawówki, potem liceum, więc nie wiem, czy ta książka była w kanonie po skróceniu lat w szkole podstawowej i dodaniu gimnazjum.

29 Stycznia 2010, o 19:53
Pirxa w lekturach zdaje się nie było, ale głowy nie dam, bo czytałem dziecięciem będąc. Tylko czy to dlatego, że mi go ojciec podsunął, czy z powodu "obowiązku" to już niestety nie pamiętam. Za to "Bajki robotów" na pewno były w podstawówce, albo gimnazjum, ale jako fragment tekstu w podręczniku, a nie cała książka. Czyli: "dzieci, jest coś takiego jak SF i nawet wybitnym pisarzem w tym gatunku był Polak, ale teraz lepiej wracajmy do "Faraona" (z całym szacunkiem dla Prusa).

30 Stycznia 2010, o 09:26
Tak. Paskudny zwyczaj w podstawówce. Bajki robotów to bardzo miłe urozmaicenie było. Niestety na dwa dni max. Fajnie było jeszcze kiedy były mity greckie. Bo później w większości to jakieś smęty o o Antku (znowu: z całym szacunkiem dla Prusa ;) ).

30 Stycznia 2010, o 14:03
Nie wiem jak WY, ale ja jeszcze nie lubiłem lektury Dzieci z Bullerbyn. Fakt, faktem przeczytałem całość, ale było to okropne. Zero akcji, infantylne, nudne dialogi. Tak ją odebrałem wtedy i teraz również tak ją odbieram. Nudne jak flaki z olejem...

30 Stycznia 2010, o 16:39
Infantylna książka dla dzieci? No coś takiego ;)

30 Stycznia 2010, o 16:41
Cierpiałem głównie przy historyjkach, z których miał wynikać jakiś morał. Najgorszy był moment kiedy mówiono mi czego się z książki nauczyłem. Więcej nauczyłem się oglądając He-Mana i te zakończenia w stylu - hej dzieciaki, w dzisiejszym odcinku nauczyliśmy się, że przyjaźń jest bezcenna.
Najczęściej czytane
Powracamy do naszej standardowej formuły, czyli raz w miesiącu aktualizacja SK PLUS. Dzięki temu możemy dla Was uzbierać więcej ciekawych pozycji. Zobaczcie, co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu.  >>

Wszyscy się kiedyś zestarzejemy – to smutne, ale prawdziwe. A gdyby to przyspieszyć o 30 lat? Taki eksperyment przeprowadzili twórcy wystawy „Ty też będziesz seniorem”, na której można oglądać postarzone wizerunki...celebrytów. >>

Po długich i trudnych zmaganiach się z chorobą zmarł lider i założyciel zespołu Bee Gees - Robin Gibb. Zmarł w wieku 62 lat. >>

Google ma najpopularniejszą wyszukiwarkę, najczęściej instalowany system w smartfonach – Android, a do tego wszystkiego firma posiada najczęściej instalowaną przeglądarkę. Tak mamy nowego lidera. >>

Kto chce żyć wiecznie, kiedy miłość musi umrzeć? Pasjonaci kręcenia remake’ów rodem z Hollywood nie oszczędzą nawet szkockiego górala. >>

Dokładnie 7 dni temu Diablo 3 oficjalnie pojawiło się w Polsce, teraz czas na naszą recenzję.  >>

Wiele filmów przedstawia historię utraconych nadziei i marzeń, jednak nie każdy z nich zostaje w pamięci na długie lata jak „Requiem dla snu”. Historia przegranej walki z głównym bohaterem filmu – nałogiem, przeraża, ale i wzbudza ciekawość. >>

Użytkownicy systemów produkowanych przez firmę Microsoft często narzekają na ich wydajność. Mnogość aplikacji tzw. „bloatware” sprawia, że komputery często nie wyrabiają z obsługą tego wszystkiego. Dlatego nadchodzą zmiany. >>

Bez wątpienia Beyonce jest obecnie jedną z najpopularniejszych, najbardziej rozchwytywanych i najbardziej lśniących gwiazd w show biznesie.  >>

John Mayer wrócił z większą pewnością siebie, doszlifowanym talentem i zawadiackim uśmiechem. >>

Ostatnie komentarze
Najnowsze konkursy
Paryż miasto zakochany, które podobno nigdy nie śpi. Jednak, jak każda większa metropolia, tak i ta ma swoje sekrety, a pozwala je odkryć audiobook „Sekretne życie miasta”, który jest dzisiaj do wygrania w naszym konkursie.
więcej »

Zaproś do stacji znajomych
Newsletter
Copyright © 2009-2012 StacjaKultura.plReklama|Kontakt|Mapa serwisu|Polityka prywatności|Zasady korzystania z serwisu|Partnerzy|RSS