Księgi, książki, książeczki [8]
Forum utworzone dnia: 29/10/2009
Przez: S. W.
Dla wielbicieli książek, zakochanych w szeleście papieru, zapachu kartek, czytaniu słów. Zapraszam do niezwykłego świata, gdzie wędrówki odbywają się w wyobraźni:)
Ulubiona i najciekawsza.... lektura szkolna?

10 Stycznia 2010, o 12:09
No właśnie? Jest taka? Zwykło się uważać (często słusznie), że książki, które MUSIELIŚMY czytać w podstawówce, (w nowym trybie: ) gimnazjum i liceum (i na studiach, hehe)za nudne, głupie, nieprzystępne, lub niezrozumiałe.

Są jednak pewnie takie książki, które czytaliśmy z przyjemnością, prawda? Potrafilibyście je wskazać?

Mile wspominam:

(podstawówka)
Astrid Lindgren - „Dzieci z Bullerbyn"
Hugh Lofting - „Doktor Dolittle i jego zwierzęta"
Ferenc Molnar - "Chłopcy z Placu Broni"

W liceum sam odkrywałem książki, więc niewiele pamiętam, ale pewnie sporo mi się później przypomni.

Do tego bardzo lubiłem wszelkie antyczne teksty. W "średniowieczu" też bardzo dobrze się odnajdywałem - zwłaszcza ekspertem byłem z Legend Arturiańskich (ha!).

Z poetów kochałem (i dalej kocham) Tuwima.

Bardzo źle jednak wspominam "Opowieści o pilocie Pirxie" Lema i sporo cierpiałem nad "Ten Obcy" Ireny Jurgielewiczowej.

A Wy co powiecie? :)

10 Stycznia 2010, o 12:57
Moje ulubione powieści to: Faust dlatego, gdyż miał niesamowitą dozę mistycyzmu. Następnie Mistrz i Małgorzata - tutaj podobnie, chociaż fabuła czasami pokręcona potrafi zachwycić swoją ciekawą i innowacyjną koncepcją. Do tego wszystkiego dodałbym "Rozmowy z katem". Niesamowita lektura. Literatura faktu, o tym, jak w jednej celi znalazł się żołnierz Trzeciej Rzeszy oraz Polak (K.Moczarski), który został wtrącony do więzienia przez nowego okupanta, którym był Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich.

Może jeszcze:
Zbrodnia i kara,
Ludzie bezdomni,
Ferdydurke,
Dzienniki Gombrowicza

Pewnie coś by się jeszcze znalazło, ale na razie starczy...

10 Stycznia 2010, o 13:29
No fajnie! ;p Ja ze swoimi dziećmi z wiochy ładnie przy Tobie wyglądam ;p mogłeś strzelić może jakąś Naszą Szkapę, albo Siłaczkę, kurde! ;p

10 Stycznia 2010, o 16:01
Tytuły lektur jakie mi od razu przychodzą do głowy to:

Rozmowy z katem,
Dywizjon 303,
Kamienie na szaniec.

Właściwie jedyna lektura, która mnie pokonała to \"Granica\". Coś strasznego.

10 Stycznia 2010, o 16:59
Ja uwielbiałam "Mistrza i Małgorzatę" ( ale to też pozalekturowo:)), "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego, "Kordiana" ( opisy jego szaleństwa), "Medaliony" ( z wojennych), "Wesele" Wyspiańskiego.

"Lalkę" Prusa ! ! jest ponadczasowa.
"Dziady" (motyw upiora)
"Tango" Mrożka

W liceum przerabialiśmy niemal jedną lekturę na tydzień :D

Pewnie o czymś zapomniałam:(

10 Stycznia 2010, o 22:53
Do Mistrza i Małgorzaty pochodziłem z dozą niepewności i miło się zaskoczyłem - lektura wciągnęła mnie właściwie od pierwszych stron, przecież to rosyjska fantastyka! Poza tym tak jak poprzednicy chylę czoła przed Dostojewskim za Zbrodnię i karę. Duże wrażenie wywarła też na mnie literatura z okresu II WŚ - OpowiadaniaTadeusza Borowskiego i Inny świat Herlinga-Grudzińskiego, choć samym okresem nigdy nie byłem zainteresowany. No i chyba największe (pozytywne) zaskoczenie literackie okresu liceum - Potop, jeżeli jakoś przeboleć te narodowo-pokrzepiające wstawki Sienkiewicza, to jest to kawał dobrej literatury przygodowej.

12 Stycznia 2010, o 18:26
Zbrodnia i Kara, wiersze Tuwima i Staffa, Dżuma, Zdążyć przed Panem Bogiem, Lalka, Makbet, Tango to moje ulubione, chociaz na pewno coś pominęłam...

16 Stycznia 2010, o 16:42
I jeszcze Bracia Lwie Serce:)

17 Stycznia 2010, o 09:45
Wy takie poważne książki wymieniacie, a nic co nie służy "pokrzepieniu serc" ;) Nikomu nie podobała się choćby "Akademia Pana Kleksa" Brzechwy? Ja miałem tę książkę, ze zdjęciami z filmu podczas OMAWIANIA (a nie przerabiania, choć znam kilka książek, które można by przerobić na zakładki, albo konfetti). Ale mogłem się wozić wśród kolegów ;)

21 Stycznia 2010, o 15:10
Akademia Pana Kleksa była świetna ;)
Najczęściej czytane
Powracamy do naszej standardowej formuły, czyli raz w miesiącu aktualizacja SK PLUS. Dzięki temu możemy dla Was uzbierać więcej ciekawych pozycji. Zobaczcie, co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu.  >>

Wszyscy się kiedyś zestarzejemy – to smutne, ale prawdziwe. A gdyby to przyspieszyć o 30 lat? Taki eksperyment przeprowadzili twórcy wystawy „Ty też będziesz seniorem”, na której można oglądać postarzone wizerunki...celebrytów. >>

Po długich i trudnych zmaganiach się z chorobą zmarł lider i założyciel zespołu Bee Gees - Robin Gibb. Zmarł w wieku 62 lat. >>

Google ma najpopularniejszą wyszukiwarkę, najczęściej instalowany system w smartfonach – Android, a do tego wszystkiego firma posiada najczęściej instalowaną przeglądarkę. Tak mamy nowego lidera. >>

Kto chce żyć wiecznie, kiedy miłość musi umrzeć? Pasjonaci kręcenia remake’ów rodem z Hollywood nie oszczędzą nawet szkockiego górala. >>

Dokładnie 7 dni temu Diablo 3 oficjalnie pojawiło się w Polsce, teraz czas na naszą recenzję.  >>

Wiele filmów przedstawia historię utraconych nadziei i marzeń, jednak nie każdy z nich zostaje w pamięci na długie lata jak „Requiem dla snu”. Historia przegranej walki z głównym bohaterem filmu – nałogiem, przeraża, ale i wzbudza ciekawość. >>

Użytkownicy systemów produkowanych przez firmę Microsoft często narzekają na ich wydajność. Mnogość aplikacji tzw. „bloatware” sprawia, że komputery często nie wyrabiają z obsługą tego wszystkiego. Dlatego nadchodzą zmiany. >>

Bez wątpienia Beyonce jest obecnie jedną z najpopularniejszych, najbardziej rozchwytywanych i najbardziej lśniących gwiazd w show biznesie.  >>

John Mayer wrócił z większą pewnością siebie, doszlifowanym talentem i zawadiackim uśmiechem. >>

Ostatnie komentarze
Najnowsze konkursy
Paryż miasto zakochany, które podobno nigdy nie śpi. Jednak, jak każda większa metropolia, tak i ta ma swoje sekrety, a pozwala je odkryć audiobook „Sekretne życie miasta”, który jest dzisiaj do wygrania w naszym konkursie.
więcej »

Zaproś do stacji znajomych
Newsletter
Copyright © 2009-2012 StacjaKultura.plReklama|Kontakt|Mapa serwisu|Polityka prywatności|Zasady korzystania z serwisu|Partnerzy|RSS