Dla zachęty zacznę od net-labeli z którymi jestem związany (wiem, to ewidentna autopromocja .. ale uważam, że w katalogu tych oficyn znajduje się dużo bardzo ciekawych pozycji...).
www.49manekinow.net | www.myspace.com/manekinow49
Netlabel promujący różne elektroniczne cuda z pogranicza electro / clash / trash / post8bit / nurave / dubstep etc...
Szczególnie interesujące mogą wydać się pierwsze pozycje katalogu takie jak np.:
vein cat (cold wave / electroclash z genialnym wokalem)
efektvol (3miejski odpowiednik legowelt)
procesor plus (elektropunkowa legenda związana m.in. z 19wiosen..)
florian filsinger ("wielki elektronik" z niemiec związany m.in.: z salamandroids)
i tak dalej .. na prawdę warto poświecić trochę czasu i przewertować katalog..
Na stronach wytwórni można również znaleźć sekcję (49animals) zadedykowaną eksperymentom z pogranicza idm / glitch / cick-hop / free improv. / post-rock.
Tutaj z kolei zwróciłbym szczególną uwagę na reedycję albumów zespołów takich jak: zorch, zemlja broj 9 czy coma stereo ... fani grania z pod szyldu mogwai, godspeed you black emperor, trans am itp. .. nie powinni poczuć się zawiedzeni.
Dla fanów extremalnych brzmień z okolic post-industrial. harshnoise, power electronics, dark ambient itp ... polecam 77industry (www.77industry.com), które moim zdaniem jest obecnie najciekawszą polską oficyną proponującą darmowe ekstremalne dźwięki.
Wielką konkurencją dla 49manekinow jest netlabel Brennnessel (
http://brennnessel.pl/), który oferuje brzmienia "okołotaneczne" na chyba najwyższym obecnie w Polsce poziomie.
I dla przykładu taki Kamp! o którym chyba śmiało można powiedzieć, że jest godnym naśladowcą takich projektów jak np. Unai ..
axmusiqe, które moim zdaniem (prawie) niczym nie ustępuje dajmy na to simian mobile diso ..
albo mój absolutny faworyt .. michael phunk (mam nadzieję, że nie popełniłem błędu w pisowni) .. przedstawiciel romantycznego nu-elektro z częstochowy.