Muzyka [5]
Interesujące Polskie Net-Labele

19 Listopada 2009, o 12:33
W tym wątku chciałbym wymieniać informacje nt. polskich net-labeli (internetowych oficyn wydawniczych promujących darmową muzykę w sieci za darmo). Chętnie poznam również Wasze zdanie na ten temat, czy korzystacie z net-muzyki? Odwiedzacie regularnie jakieś net-oficyny? Co sądzicie o licencji Creative-Commons (alternatywa dla licencji \"Wszystkie prawa zastrzeżone"), o idei wydawania muzyki za darmo w formacie mp3. i inne.

19 Listopada 2009, o 12:53
Dla zachęty zacznę od net-labeli z którymi jestem związany (wiem, to ewidentna autopromocja .. ale uważam, że w katalogu tych oficyn znajduje się dużo bardzo ciekawych pozycji...).

www.49manekinow.net | www.myspace.com/manekinow49

Netlabel promujący różne elektroniczne cuda z pogranicza electro / clash / trash / post8bit / nurave / dubstep etc...
Szczególnie interesujące mogą wydać się pierwsze pozycje katalogu takie jak np.:

vein cat (cold wave / electroclash z genialnym wokalem)
efektvol (3miejski odpowiednik legowelt)
procesor plus (elektropunkowa legenda związana m.in. z 19wiosen..)
florian filsinger ("wielki elektronik" z niemiec związany m.in.: z salamandroids)
i tak dalej .. na prawdę warto poświecić trochę czasu i przewertować katalog..

Na stronach wytwórni można również znaleźć sekcję (49animals) zadedykowaną eksperymentom z pogranicza idm / glitch / cick-hop / free improv. / post-rock.

Tutaj z kolei zwróciłbym szczególną uwagę na reedycję albumów zespołów takich jak: zorch, zemlja broj 9 czy coma stereo ... fani grania z pod szyldu mogwai, godspeed you black emperor, trans am itp. .. nie powinni poczuć się zawiedzeni.

Dla fanów extremalnych brzmień z okolic post-industrial. harshnoise, power electronics, dark ambient itp ... polecam 77industry (www.77industry.com), które moim zdaniem jest obecnie najciekawszą polską oficyną proponującą darmowe ekstremalne dźwięki.

Wielką konkurencją dla 49manekinow jest netlabel Brennnessel (http://brennnessel.pl/), który oferuje brzmienia "okołotaneczne" na chyba najwyższym obecnie w Polsce poziomie.

I dla przykładu taki Kamp! o którym chyba śmiało można powiedzieć, że jest godnym naśladowcą takich projektów jak np. Unai ..
axmusiqe, które moim zdaniem (prawie) niczym nie ustępuje dajmy na to simian mobile diso ..
albo mój absolutny faworyt .. michael phunk (mam nadzieję, że nie popełniłem błędu w pisowni) .. przedstawiciel romantycznego nu-elektro z częstochowy.

19 Listopada 2009, o 12:57
Pomyślałem żeby wysilić się i napisać artykuł przybliżający ideę licencji CC ale, że chwilowo moje zasoby poznawcze pochłonięte są przez inną czynność, pozwolę po prostu zostawić link z wiki:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencje_Creative_Commons

19 Listopada 2009, o 13:39

19 Listopada 2009, o 21:04
www.audiotong.net

nie wiem jak mogłem zapomnieć o zdecydowanie najważniejszym i najbardziej aktywnym netlabelu w Polsce .. to tutaj zaczęła się moja przygoda z net-labelizmem i w zasadzie to dzięki AT zdecydowałem się na prowadzenie własnej oficyny. Największa baza dźwięków eksperymentujących ..

19 Listopada 2009, o 23:58
Hmm jak będę miał więcej czasu to się z tym zapoznam, bo nie słyszałem o zadnym z tych labeli.
Najczęściej czytane
Powracamy do naszej standardowej formuły, czyli raz w miesiącu aktualizacja SK PLUS. Dzięki temu możemy dla Was uzbierać więcej ciekawych pozycji. Zobaczcie, co przygotowaliśmy dla Was w tym miesiącu.  >>

Wszyscy się kiedyś zestarzejemy – to smutne, ale prawdziwe. A gdyby to przyspieszyć o 30 lat? Taki eksperyment przeprowadzili twórcy wystawy „Ty też będziesz seniorem”, na której można oglądać postarzone wizerunki...celebrytów. >>

Po długich i trudnych zmaganiach się z chorobą zmarł lider i założyciel zespołu Bee Gees - Robin Gibb. Zmarł w wieku 62 lat. >>

Google ma najpopularniejszą wyszukiwarkę, najczęściej instalowany system w smartfonach – Android, a do tego wszystkiego firma posiada najczęściej instalowaną przeglądarkę. Tak mamy nowego lidera. >>

Kto chce żyć wiecznie, kiedy miłość musi umrzeć? Pasjonaci kręcenia remake’ów rodem z Hollywood nie oszczędzą nawet szkockiego górala. >>

Dokładnie 7 dni temu Diablo 3 oficjalnie pojawiło się w Polsce, teraz czas na naszą recenzję.  >>

Wiele filmów przedstawia historię utraconych nadziei i marzeń, jednak nie każdy z nich zostaje w pamięci na długie lata jak „Requiem dla snu”. Historia przegranej walki z głównym bohaterem filmu – nałogiem, przeraża, ale i wzbudza ciekawość. >>

Użytkownicy systemów produkowanych przez firmę Microsoft często narzekają na ich wydajność. Mnogość aplikacji tzw. „bloatware” sprawia, że komputery często nie wyrabiają z obsługą tego wszystkiego. Dlatego nadchodzą zmiany. >>

Bez wątpienia Beyonce jest obecnie jedną z najpopularniejszych, najbardziej rozchwytywanych i najbardziej lśniących gwiazd w show biznesie.  >>

John Mayer wrócił z większą pewnością siebie, doszlifowanym talentem i zawadiackim uśmiechem. >>

Ostatnie komentarze
Najnowsze konkursy
Paryż miasto zakochany, które podobno nigdy nie śpi. Jednak, jak każda większa metropolia, tak i ta ma swoje sekrety, a pozwala je odkryć audiobook „Sekretne życie miasta”, który jest dzisiaj do wygrania w naszym konkursie.
więcej »

Zaproś do stacji znajomych
Newsletter
Copyright © 2009-2012 StacjaKultura.plReklama|Kontakt|Mapa serwisu|Polityka prywatności|Zasady korzystania z serwisu|Partnerzy|RSS